Måla köksluckor själv

När du bestämt dig för att måla köksluckor finns det lite olika alternativ att välja på. Dels kan du välja att lämna ifrån dig arbetet till en firma som är proffs på lackering kökluckor eller så kan du välja att göra arbetet själv!

Bestämmer du dig för att själv måla om dina köksluckor får du här hjälp steg för steg hur du kan utföra arbetet.

Steg 1. Mät köksluckorna inför lackeringen.
Mät den ungefärliga arean på dina köksluckor för att avgöra hur mycket färg du behöver köpa dels för grundmålningen och dels för lackeringen av luckorna.

Steg 2. Köp färg, penslar m.m
Köp gärna färg hos en proffsig färghandlare istället för på ett byggvaruhus. Hos färghandlaren får du rätt råd och bästa produkterna, det kostar några hundralappar extra men det är det värt när du ska lägga ner en del tid på arbetet.

För att måla om dina köksluckor behöver du;

– Penslar
– Rollers av finare kvalitet
– Sandpapper för att grundslipa
– En grund färg som täcker ett lager
– En lackfärg som täcker ett till två lager, fråga färghandlaren.
– Finspackel för trä
– En slipmaskin, eventuellt

Steg 3. Förarbete av köksluckorna
Innan du kan påbörja grundmålning och lackering av köksluckorna ska du utföra grundarbete. Grundningen är viktigt för slutfinishen.

– Skruva av alla beslag och gångjärn.
– Finspackla skruvhål och eventuella skador.
– Slipa hela luckorna med först 80 och därefter 120 korns papper.
– Torka av allt slipdamm från luckorna.

Steg 4. Målning och lackering av köksluckorna
Nu när du gjort ett bra förarbete är det dags att grundmåla. Använd en roller av finare kvalitet och rolla ett tunnare lager.
Om du inte har tillgång till särkild utrustning får du måla om luckorna i två steg, först en sida som du låter torka därefter andra sidan.

Efter grundmålningen kan du vid behov slipa luckorna igen med ett mycket fint slippapper, exempelvis 180 korns. När du torkat rent alla luckor från slipdamm och sett till att rummet du ska lacka i är dammfritt och rent är det dags att lacka om. Rolla ett tunnt fint lager och låt torka. Ofta kan ett andra lacklager behövas för en extra slitstark yta och djupare glans.

Steg 5. Montera beslag och häng tillbaka luckorna
Montera gånggjärn och häng tillbaka luckorna. När luckorna är på plats borrar du hål för dina nya beslag och skruvar fast dessa.
Var försiktigt med borr, beslag och skruvmejsel så att du inte repar den nya lacken!

Lycka till!