Hur vårdar man tunt eller slitet hår?

Vad som är rätt hårvård beror mycket på vilket slags hår man har samt vilken slags ”kvalitet” det består av. Vanligt sunt förnuft som att inte tvätta håret mer än en gång per dag om det verkligen inte är nödvändigt, undvika att använda hårfön eller plattång för ofta samt använda bra schampo och balsam samt inpackning med jämna mellanrum räcker ganska långt. Dessa grundläggande tips kan räcka för att undvika att få hårproblem för personer med normalt och friskt hår. Vad man däremot måste tänka på är att det finns många hårtyper och hårkvaliteter, och vissa kräver mer omvårdnad än andra för att få ett friskt hår. Slitet hår samt fint och tunt hår är två sådana typer. Enligt egen kunskap samt information om hårvård från diverse informationskällor kan hårkvaliteten hos dessa hårtyper förbättras bara genom att göra några enkla justeringar.

Tunt och fint hår
Tunt och fint hår känns ofta igen genom tunna hårstrån och håret ser ofta väldigt platt ut. Håret är ofta flygigt och saknar ofta volym. De tunna hårstråna tar till sig fukt lättare än tjockare hårstrån, men skadas lätt av yttre påverka som verkar slitande. Hårstråna går typiskt lättare av än tjocka hårstrån, men växer ofta snabbare. Föresatt att håret är i övrigt friskt är ökad volym och fyllighet ett vanligt önskemål hos personer med tunna hårstrån. Detta kan åstadkommas på flera olika sätt. Det finns schampon som är utformade för att öka volym och fyllighet. Det skadar heller inte att äta extra protein i maten samt äta vitamin B, detta främjar hårväxten och kan göra hårstråna lite grövre. Grövre hårstrån kan bidra till ökad fyllighet. Gör gärna skyddande eller vårdande inpackningar eller likanande med jämna mellanrum. Styling är en viktig komponent för att öka fylligheten, produkter som hårspray eller mousse kan effektivt bidra till ökad fyllighet. När du stylar får man ofta bra resultat om man börjar från rötterna, dvs att man ”lyfter håret” underifrån med hjälp av stylingprodukter eller permanent.

Slitet hår
Hår som är slitet eller skadat känns oftast igen genom att det är styvt eller strävt. Håret saknar glans eller lyster samt får lätt kluvna toppar. Hårstråna är även ömtåliga, de går lätt av. Slitet hår tenderar även att torka ovanligt långsamt efter tvätt. Det finns inte bombsäkert sätt att ”fixa” skadat/slitet hår, men det finns flera alternativ att pröva för att reparera det. Hårvården för slitet hår inkluderar schampo och balsam samt inpackningar som innehåller stärkande och återfuktande ingredienser(för att reparera samt ge tillbaka styrka och lyster). Leta efter produkter som innehåller proteiner, naturliga oljor, honung, proteiner samt vitaminer. Undvik produkter som innehåller starka kemikalier, rengöringsmedel samt doftmedel(ex parfymer). Var försiktig med styling och undvik värmeverktyg som plattång eller hårfön så mycket det går. Testa även att behandla håret med håroljor då och då. Om inget hjälper kan det hjälpa att klippa bort dåliga partier och ta hand om den nya utväxten bättre.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.