Könsvårtor märks ofta inte

Könsvårtor inkluderas inte som en könssjukdom som har rapporteringsplikt, men det är en sexuellt överförbar infektion som sprids via hudkontakt och infekterar underlivet. Den sprids alltså främst via sexuell aktivitet. De små vårtorna i underlivet är ett resultat av en virusinfektion i underlivet och sjukdomen är helt ofarlig förutom ed fula vårtorna eller sällsynta besvär som klåda/smärta.

Vad som är mindre bra är att många som smittas vet inte om att de har smittats med könsvårtor. Cirka 50% av alla smittade(enligt information om könsvårtor från fakta om sjukdomar och könssjukdomar) utvecklar inte vårtor i underlivet eller några andra symtom, men kan fortfarande smitta andra. Detta beror på många saker, men immunförsvaret är en viktig komponent i detta. Smittirisken anses vara hög, men alla som kommer i kontakt med viruset smittas inte. En annan större grupp smittas men visar inga symtom. En teori om detta är att immunförsvaret kämpar emot viruset och håller det delvis under kontroll så att det inte kan orsaka vårtor.  Risken att smitta andra kan dock finnas kvar, och det är vanligt att ovetande personer spider smittan vidare.  Om immunförsvaret försvagas kan vårtorna fortfarande utvecklas, men symtomlösa personer brukar inte få vårtor vid ett senare tillfälle. Personer som få symtom får oftast små vårtor på eller runt könsorganen. Man kan även få vårtorna på innanlåren samt rumpan.  Det faktum att då pass många är symtomfria är en trolig orsak till att könsvårtor är en av de vanligaste sexuellt överförbara infektionerna.

Även om könsvårtor är ofarligt kan infektionen vara seg och det kan ta lång tid innan kroppen besegrar viruset. Full utläkning tar vanligen ett till två år, men det kan ta längre tid. Läkningstiden är väldigt variabel, men principen är att man blir frisk när kroppen övervinner viruset. Vårtorna brukar då försvinna snabbt. Om man har tur tar det ett par månader. För andra kan det ta längre än två år. Att man blivit av med vårtorna betyder inte att man är helt frisk. Det förekommer att vårtorna försvinner för att komma tillbaka ett par månader senare.  För att vara hyfsat säker på att man är frisk bör man varit helt fri från vårtor i underlivet i minst ett år.

Nästan alla som smittas blir friska, men en liten grupp kan ha stora svårigheter att övervinna viruset.  Det har troligen med att kroppens försvar har svårigheter att permanent läka ut virusinfektionen och typiska tecken på det är att smittade individer får vårtor som sedan föresvinner. Vårtorna kan sedan komma tillbaka ett par månader senare och försvinna igen. Denna cykel kan upprepas många gånger. Hos en väldigt liten grupp kan detta ta väldigt lång tid eller inte gå över.  Det kan behövas behandling med läkemedel att bryta denna cykel eller att det behövs åtgärder som stärker immunförsvaret.

Det här inlägget postades i sjukdomar och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.