Är det viktigt med bra köksknivar eller är det prylfixering?

Idag känns det som vilken utrustning man använder i olika sammanhang lyft fram väldigt mycket. Produkter av så kallad ”proffsklass” säljer allt mera och väldigt många, allt från folk man känner till folk på sociala medier, råder en att köpa samma utrustning som professionella använder. Detta har spritt sig till många hobbys och intressen. Matlagning är inget undantag, det är väldigt många som tycker om att laga mat och testa nya smaker samt utveckla sina matlagningskunskaper. När detta möter gör det själv trenden får vi många som gör allt mer i köket. Matlagning och intresset för gör det själv attityden har ökat intresset för verktyg och utrustning av professionell klass. Många som älskar matlagning talar ofta varmt hur viktigt det är att skaffa bra kockknivar, stekpannor, grillar och andra verktyg som används för matlagning.

Likt många andra hobbys och intressen kan det lätt bli överdriven fokus på prylarna. Jag älskar själv matlagning och uppskattar absolut att laga mat med bra utrustning. Men det kan bli för mycket, det är inte ”riktiga ”kockknivar och andra prylar som gör att man höjer sin matlagningskonst till nya höjder, utan det är ens eget intresse och passion. Rätt utrustning är bara ett hjälpmedel. Med det sagt är ger rätt verktyg bättre förutsättningar för att man kan utveckla sin färdighet. En riktigt vass och lätthanterlig kockkniv gör att man kan skära precisa snitt, skära fina filéer, finhacka, skära tunna skivor eller skapa garneringar på ett sätt som inte är möjligt med en kniv med sämre skärpa. En riktigt bra wokpanna, gjutjärnspanna eller andra stekpannor och kokkärl av bra kvalitet kan göra det enklare att laga bra mat när man vant sig vid dem. När man sedan vänjer sig vid att använda specialiserade redskap som exempelvis köksknivar utformade för särskilda syften som att filéknivar eller mindre knivar för garnering är det svårt att gå tillbaka.

Bra köksknivar är ofta det första som man uppgraderar när matlagningsintresset blir mer seriöst. Det är ett ganska logiskt steg. Det finns förstås många olika sorters kockknivar. Förutom vilken funktion de fyller kan de även delas in i japanska eller europeiska, i synnerhet tyska, knivar. För att förenkla ganska mycket är den största skillnaden att tyska/europeiska knivar är gjorda i metall som tål mer men behåller skärpan något sämre, det mjukare stålet är enklare att underhålla men måste slipas oftare. Japanska knivar är gjorda i hårdare stål som kan få en extremt vass egg och behåller skärpan extremt bra, och behöver inte slipas lika ofta. Hårdare stål innebär dock att de inte tål att utsättas för lika mycket påfrestning och är svårare att underhålla. Det finns förstås många fler arketyper av köksknivar men europeiska och japanska är de mest kända sorterna.

De japanska kockknivarna har blivit allt mer populära och är omtyckta för förmåga att få och behålla en extrem skärpa. Flera tillverkare som inriktar sig på japanska kockknivar som kai shun eller global blir allt mer populärare. Men det finns inte bara en sorts japansk kockkniv, enligt en kort informationssökning om vanliga knivar från Global och andra märken som kai shun visar att det finns många sorters modeller, allt från tunna flexibla filéknivar till stora tunga köttknivar eller modeller som rätta kan kallas för allroundmodell.

När allt kommer omkring spelar det dock mindre roll vilken sorts kniv man använder, en högkvalitativ kockkniv av europeisk typ är minst lika bra att laga mat som en modell av japansk typ. Det är en smaksak vilken sort man föredrar samt vilken sorts mat du vill laga.

Det här inlägget postades i köksutrustning, matlagning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.