Köksluckor – byta köksluckor

Har du planer på att skaffa nytt kök eller renovera ditt befintliga kök bör du undersöka vad det kostar att måla om dina gamla köksluckor och få dem nylackerade och renoverade. Att byta köksluckor och köpa ny köksinredning kan kosta en rejäl slant. Det kan vara ett mycket smart alternativ att renovera och måla om dina gamla skåp och köksluckor, här är några fördelar;

1. Om du lämnar luckorna och skåpen till en proffesionell lackeringsfirma kan du få mycket hög finish till bra priser på dina köksluckor och skåp.

2. Beroende på vilket kök du tänkt köpa kan du spara 10000-tals kronor på att renovera ditt gamla istället för att byta köksluckor och skåp.

3. Pengarna du får över kan du tex lägga på finare/dyrare vitvaror eller på annat där de behövs bättre.

4. Idag finns det många lackeringsfirmor som lackerar och målar om köksluckor. Vissa håller hög kvalitet och andra är sämre. Det gäller för dig att få garanti på arbetet och helst välja en målarfirma som är verksam lokalt där du bor. Givetvis bör du ha i minnet att som alltid innebär ett lägre pris en större risk att arbetet/lackeringen utförs med ett sämre resultat.

Byta köksluckor eller måla om?
Har du ett dyrt kök med fina rullister och bromsade gångjärn bör du definitivt undersöka möjligheten att renovera dina luckor. Köket blir som nytt och du har möjlighet att välja nya beslag om passar ny lack och inredning. Är dina köksluckor av sämre kvalitet med glappande gångjärn och luckor med exempelvis gammal almoge design kan du fundera på att helt byta kökluckor och skåp istället för att renovera och måla om. Utöver högkvalitets leverantörer av köksinredning som Ballinglöv, Myessjö mfl finns det även bra kvalitet att köpa med lågt pris på kökinredning från tex Ikea.

Vilka köksluckor kan målas/lackeras om?
Nästan alla köksluckor kan lackeras om med ett mycket gott resultat beroende på den expertis som finns tillgänglig i den målarfirma du väljer. Generellt kan sägas att vissa typer av fräsningar och dekorationer i kökluckorna kan försvåra arbetet och kanter i fräsningar kan mattas av något vid tjocka lager färg.

Något som är mycket bra är att lackeringsfirman förarbetar och grundar luckorna för att få bort små jack och få en ren fin yta så att den nya lacken fäster och får en hög finish. I samband med detta arbete kan du få hålen för beslagen igenspacklade. Detta är smart då du är fri att välja exakt sådana nya beslag som passar ihop med den lack du valt och inriktining på din övriga nya köksinredning.

Hur går det till att få sina köksluckor omlackerade?
Du börjar med att ta måtten på dina olika köksluckor och räkna på hur många luckor du har i olika storlekar. Sök på internet och välj gärna lokala företag innan du bestämmer dig för att kontakta dem för en offert. Lackeringfirmorna erbjuder ofta olika förslag där priset skiljer beroende på hur hög kvalitet och finish du förväntar dig av slutresultatet. Generellt kan sägas att priset per lucka tenderar att bli rejält högre om du har få köksluckor som ska lackeras om.

Fördelen med att välja lokal lackeringfirmor är att du kan lämna in och hämta dina köksluckor själv. Detta kan du spara ca 1000-2000 kr på i fraktkostnad. Du har även möjligheten att besiktiga köksluckorna och det färdiga resultatet innan du hämtar ut dem. Hittar du någon brist kan du få den åtgärdad och återkomma.

Vad kostar köksluckor att renovera och lackera/måla om?
Priset per köklucka brukar ligga mellan 100-200 kr beroende på några olika faktorer;

– Vilken sorts lack du väljer.
– Om start/uppsättningskostnad ingår i priset.
– Om frakt ingår i priset.
– Priset per kökslucka blir ofta lägre om du lämnar in många samtidigt.
– Ska även köksskåpen lackeras blir totalpriset högre men lägre per enhet.

Det är viktigt att du väljer rätt leverantör som ger dig valuta för pengarna. Välj med omsorg och kolla gärna referenser då många aktörer inte erbjuder tillräcklig kvalitet utan enbart lågt pris.